Blog

Kam investovat milion?

Kdybyste měli jeden milion korun navíc, co byste s ním udělali? Pokud můžete, měli byste tyto peníze investovat do své budoucnosti. Můžete investovat do akcií, nemovitostí a burzovně obchodovaných fondů, nebo je použít na zlepšení své současné finanční situace.

Než se rozhodnete, jak a kam investovat milion, odstupte o krok a zhodnoťte svou finanční situaci. Potýkáte se s nějakými aktuálními a naléhavými finančními problémy? Před rozhodnutím, jak a kam investovat peníze na úroky, problémy vyřešte.

S čistým štítem a zdravou finanční situací můžete začít přemýšlet, kam investovat peníze navíc. Příležitostí a důvodů, proč investovat, je celá řada. Pokud máte volné peníze, zhodnoťte je. Nebojte se, investování je i pro začátečníky.  

Jak investovat milion

Jak a kam investovat v roce 2022? Nejprve si uvědomte, jaký typ investora jste. Vyhovuje vám například výběr jednotlivých akcií, do kterých chcete investovat? Nebo vám více vyhovují sdružené investice, jako jsou podílové fondy nebo fondy obchodované na burze (ETF)?

Děsí vás otázky: “Kam investovat peníze bez problémů?” či “Kam investovat peníze bez rizika?”. V takovém případě pro vás může být nejlepší volbou profesionálně spravovaný nástroj, jako je podílový fond. 

Kam investovat volné peníze v hodnotě milionu bez starostí a jak se vyhnout častým chybám při investování? Využijte služeb finančního poradce. Může to být tradiční poradce nebo třeba robotický poradce dostupný online. V každém případě pomůže při rozhodování, kam investovat peníze na zhodnocení.

Jak nejlépe investovat milion

V závislosti na vaší situaci existuje řada solidních možností, kam investovat 50 000 dolarů nebo jeden milion korun. Nejprve si stanovte své finanční potřeby a cíle. Poté se rozhodněte, kam tyto peníze vložit a jakou investiční aplikaci použít. 

Zde je šest způsobů, jak a kam investovat volné peníze:

  • Investice s robotickým poradcem
  • Podílové fondy
  • Individuální akcie
  • Nemovitosti
  • Státní dluhopisy
  • Burzovně obchodované fondy ETF

Záleží v jaké situaci a v jakém životním období se nacházíte. Senior, který přemýšlí, kam investovat peníze na jeden rok bude mít úplně jinou strategii než začínající investor, který zvažuje, kam investovat peníze aby neležely na účtě dalších třicet let.

Na otázku: “Kam investovat peníze kvůli inflaci.” je jednoduchá odpověď: “Kamkoliv.” Hlavní je nenechat úspory na spořícím či běžném účtě, kde ztrácejí hodnotu.   

Kam investovat 500 000 korun

Pokud pomineme investice zmíněné výše, do kterých můžete klidně investovat i 500 000 korun či nižší částku, zbývá nám ještě několik dalších možností. Oblíbenou a poměrně konzervativní investicí je zlato a stříbro.

Investiční zlato a stříbro dlouhodobě udržuje svou hodnotu a generuje zisky. Může však nastat problém s uskladněním, zvlášť pokud jde o větší množství zlatých cihel. Doporučuje se, aby v rámci investičního portfolia zabíralo zlato kolem 10 % investovaných prostředků.

K méně tradičním způsobům, kam investovat peníze navíc, patří investice do vína, rumu nebo whisky. Máte-li k dispozici 500 000 korun, je to zajímavý a zábavný způsob, jak zpestřit své investiční portfolio.

Jak investovat 100 000 korun

Není nutné, abyste měli volný milion nebo 500 000 korun. Kam investovat své peníze řeší i méně majetní lidé. Každého zajímá, kam investovat peníze v dnešní době rostoucí inflace. Máte-li k dispozici 100 000 korun, investujte je. Jak investovat?

Při investování částky 100 000 korun je vhodné ji rozdělit a část investovat hned a část postupně. Nejjednodušší řešení otázky, kam investovat hotové peníze, je koupě podílu v podílovém fondu. Vyplatí se do něj každý měsíc přidávat pravidelnou investici alespoň v hodnotě několika tisíc.

Kam investovat 100 000 korun

Opět se vám nabízí řada možností. Pokud víte, že peníze v následujících pěti a více letech nebudete potřebovat, můžete zvolit dynamický typ investice do akcií. 

Pokud přemýšlíte, kam investovat úspory, které mohou být brzy potřeba, zvolte raději konzervativní strategie a investujte do termínovaných vkladů nebo do dluhopisů s krátkou dobou splatnosti.  

100 % hypotéka jako cesta k investici

Kam investovat peníze 2022 a kam investovat v roce 2023 konzervativně? Stabilní konzervativní investicí jsou nemovitosti. Ať už jde o investici do domu, bytu, pozemku či komerční nemovitosti.

Z dlouhodobého hlediska se vám vyplatí vzít si na investiční nemovitost hypotéku. Pokud pořídíte lukrativní nemovitost a seženete spolehlivé nájemníky, pokryje vám inkasovaný nájem splátky hypotéky a ještě vám zbydou peníze navíc.

Pokud nemáte úspory na koupi nemovitosti a rádi byste se vydali tímto směrem, pak existuje takzvaná 100 % hypotéka. Tato 100 hypotéka zcela pokryje náklady na koupi nemovitosti, banky ji však nabízejí jen svým dlouholetým klientům s vysokými příjmy.

Ať už jste začínající nebo zkušený investor, využijte každou možnost investování ke zlepšení své celkové finanční situace. Každý investor by měl veškeré peníze navíc plně využít.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů