Blog

Jak začít investovat?

Nájem, účty za služby, splátky dluhů a nákupy potravin se bez peněz neobejdou. Jakmile zvládnete sestavit rozpočet na tyto měsíční výdaje a vyčlenit alespoň trochu peněz do pohotovostního fondu, je čas začít investovat. Složitější je zjistit, do čeho investovat a kolik.

Jako nováčci ve světě investování budete mít spoustu otázek, z nichž jedna zní: Jak začít a jaké jsou nejlepší investiční strategie pro začátečníky? Chcete-li začít investovat, zvolte si strategii na základě částky, kterou budete investovat. Určete časový plán vašich investičních cílů a míru rizika, která vám dává smysl.

Inspirací mohou být naše tipy, jak investovat peníze a rady ohledně investování pro začátečníky. Vyhnete se tak častým chybám při investování a dozvíte se, jak investovat a nepřijít o peníze.

Jak investovat

Jak začít správně investovat? V první řadě si ujasněte tři věci:

Začněte investovat co nejdříve. Investování v mládí je jedním z nejlepších způsobů, jak dosáhnout solidního zhodnocení peněz. Je to díky složenému výnosu, což znamená, že vaše investice začnou přinášet vlastní výnos. Složené investování umožňuje, aby se zůstatek na vašem účtu časem nabaloval jako sněhová koule.

Jak investovat peníze

Jak začít investovat peníze, překonat inflaci a dočkat se a zhodnocení, zajímá dnes každého produktivního člověka. Zvažte svůj časový horizont a částku, kterou potřebujete, a pak ji zpětně rozdělte na měsíční nebo týdenní investice

Další krok je, jak začít správně investovat. Mějte na paměti svůj věk a své vyhlídky do budoucna. Pokud stojíte na prahu rozvíjející se kariéry a jsou před vámi desítky produktivních let, můžete se vrhnout do dynamických investic. Akcie jsou skvělý způsob, jak v mládí investovat peníze a dosáhnout vysokého zisku

V pokročilém věku či v důchodu se hodí myslet konzervativně a investice nasměrovat do dluhopisů, nemovitostí nebo do zlata. To je způsob, jak investovat peníze bez rizika.

Jak investovat do podílových fondů

Začátečníky, kteří nemají ve světě investic mnoho zkušeností, zajímá, jak začít investovat do podílových fondů. Tyto investice sebou nesou minimální riziko, protože podílové fondy sestavují profesionálové s mnohaletými zkušenostmi.

Investor tak snadno přijde k diverzifikovanému portfoliu, aniž by měl práci s jeho vytvořením. Výnos z podílového fondu je o něco nižší než potenciální výnos z jednotlivých akcií. Pro člověka, který se nechce zabývat studiem trhu, je však podílový fond perfektní volbou.

Do podílového fondu lze investovat přes každou bankovní instituci. V bance vám poradce na míru sestaví poměr rizikových a konzervativních investic tak, aby byla investice co nejrozumnější pro vaši konkrétní životní a finanční situaci.

Jak investovat do akcií a jak investovat na burze

Proč investovat do akcií? Protože je to způsob jak v dlouhodobém horizontu přijít k velkému výnosu. Je to jednoduché. Investovat můžete na mnoha burzách rozmístěných po celém světě. Stačí vám internetové připojení a účet u brokera, přes kterého akcie nakoupíte. 

Jak začít investovat do akcií? Základním předpokladem, pro úspěšné investice jsou znalosti, trpělivost a dostatek let. Máte-li na investice jen dva nebo tři roky, vůbec se do akcií nepouštějte. Pravděpodobně se stane, že se vaše investice dostane do mínusu. To nejhorší, co můžete v tu chvíli udělat, je zazmatkovat a akcie prodat.

Pro investory začátečníky se hodí zkouška, jak investovat do akcií. Investovat nanečisto s fiktivními penězi vám alespoň lehce ukáže, jak budete reagovat a chovat se v případě úspěchů i ztrát.

Jak investovat do kryptoměn a jak investovat do bitcoinu

Kryptoměny jsou velice zajímavý investiční nástroj. Mohou vám přinést neuvěřitelné bohatství, a také vás o peníze rychle připravit.

Obecně se doporučuje vložit do kryptoměn jen malou část investovaných peněz a brát je jako zpestření portfolia. Nikoli jako hlavní investiční strategii.

Kryptoměny můžete stejně jako akcie obchodovat na burzách, internetové burzy jsou zdaleka nejlepší místo, kde kryptoměnu koupit. Stačí k tomu jen založení uživatelského účtu a převedení peněz na nákup bitcoinu a dalších kryptoměn.

Při výběru burzy dejte pozor na kurz a vyberte ten nejvýhodnější. Vyplatí se investovat v korunách, protože vám tím odpadnou poplatky za konverzi měny.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů