Blog

Jak poznat kvalitní investici?

Konečně jste se rozhodli začít investovat. Už znáte základní pravidla a víte, že by vaše investiční portfolio mělo být diverzifikováno napříč různými sektory. Také víte, že doporučení analytiků je třeba vždy brát s rezervou. Jak tedy poznat kvalitní investici?

Pomineme investiční zlato, investice do stříbra, investování do nemovitostí i investice do dluhopisů. Zaměříme se na otázku, jak nejlépe investovat peníze do akcií.

Vybrat z desítek tisíc akcií ty, které stojí za to koupit, je náročné. Navíc nikdy nemáte stoprocentní jistotu, že jste zvolili správně. Ať už odborníci a investiční weby navrhují cokoli, není prostě možné pročesat každou společnost a identifikovat ty, které mají nejlepší pozice čistého dluhu a zlepšují své čisté marže.

Přesto je dobré poznat alespoň základní ukazatele kvalitní investice a podle toho se rozhodnout, jak investovat peníze a kde investovat do akcií. Do jakých akcií tedy investovat?

Do čeho investovat – základní předpoklady

Rozhodněte se, čeho chcete ve svém portfoliu dosáhnout, a toho se držte. Vyberte si odvětví, které vás zajímá, a zkoumejte zprávy a trendy, které ho den ode dne ovlivňují.

Určete společnost nebo společnosti, které jsou v daném odvětví vedoucí, a zaměřte se na jejich čísla.

Určete si své cíle a zamyslete se, proč investovat. Prvním krokem k výběru investic je určení účelu vašeho portfolia. Cílem investování je pro každého vydělávat peníze, avšak investoři se mohou zaměřit na generování příjmu jako přídavku během důchodu, na zachování svého majetku nebo na zhodnocení kapitálu.

Jak investovat? S otevřenýma očima

Je důležité sledovat novinky a trendy na trhu. Čtení finančních zpráv a sledování oborových blogů autorů, jejichž názory vás zajímají, je skvělá forma pasivního průzkumu trhu. Zpravodajský článek nebo příspěvek na blogu může tvořit základ investiční teze.

Základním argumentem může být postřeh zdravého rozumu. Můžete si například všimnout, že v zemích s rozvíjejícími se trhy vznikají nové střední třídy tvořené lidmi, kteří požadují větší výběr spotřebního zboží. V důsledku toho dojde k prudkému nárůstu poptávky po určitých výrobcích a komoditách.

Pokud tento argument posunete o krok dále, můžete vyvodit, že s nárůstem poptávky po určitém produktu budou někteří výrobci tohoto produktu prosperovat. Tento typ základní analýzy vám ospravedlní nákup konkrétní akcie.

Míříte na investice do akcií? Identifikujte společnost

Najděte si burzovně obchodované fondy (ETF), které sledují výkonnost odvětví, které vás zajímá, a podívejte se na akcie, do kterých investují. Je to poměrně snadné. Na oficiální stránce ETF jsou obvykle zveřejněny hlavní podíly fondu.

Pomocí screeningu akcií můžete filtrovat společnosti na základě konkrétních kritérií, jako je sektor a odvětví. Screenery nabízejí uživatelům i další funkce, například možnost třídit společnosti podle tržní kapitalizace, dividendového výnosu a dalších užitečných investičních ukazatelů.

Přečtěte blogy, články o analýze akcií a finanční zpravodajství, abyste našli zprávy a komentáře o společnostech z oblasti investic, na které jste se zaměřili. A hlavně nezapomeňte být kritičtí ke všemu, co čtete.

Tyto tři metody nejsou v žádném případě jedinými způsoby, jak poznat kvalitní investici, nabízejí však rozumný výchozí bod.

Kam konkrétně investovat peníze? Porovnejte společnosti

Jak investovat peníze a vydělat? Vidíte, že odvětví, které vás zajímá, je solidní investicí a jste obeznámeni s hlavními hráči. Teď je čas obrátit pozornost na prezentace investorů. Jsou méně obsáhlé než finanční výkazy, avšak poskytují obecný přehled o tom, jak firmy vydělávají peníze.

Tyto zprávy obsahují také výhledové informace o očekávaném směřování společnosti a jejího odvětví. Prohlížení webových stránek a prezentací společností vám pomůže upřesnit hledání. Proces zahrnuje důkladnější zkoumání konkrétní společnosti s cílem zjistit, zda by mohla překonat své konkurenty.

Vyhledávání odborných názorů prostřednictvím zpravodajských zdrojů je časově náročné, přináší však hodnotné výsledky. Prohloubí vaše porozumění základům odvětví a ukáže, do čeho se vyplatí investovat.

Našli jste nejlepší investice? 

Povedlo se vám poznat kvalitní investici? Ano, na konci procesu průzkumu vám může zůstat jedna perspektivní investiční společnost nebo seznam deseti či více společností. Teď už víte, kam investovat 100 000 a kam investovat milion.

Nebo se můžete rozhodnout, že toto odvětví pro vás není vhodné, což je zcela v pořádku. Celý tento průzkum vás možná ochránil před špatnou investicí. Vědět, kdy říci ne, je základním aspektem umění investovat a klíčem, jak úspěšně investovat na burze.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů