Blog

Jak investovat?

Měsíčně můžete postrádat menší částku peněz a zvažujete, že byste zkusili zainvestovat? Není to žádná věda. Pokud investicím nerozumíte, můžete začít konzervativně.

Při dobře zvolené investici vám vložené peníze generují zisk. Od investování ale řadu lidí odrazuje riziko, že o peníze mohou kdykoli přijít. Takové riziko se však výběrem vhodné investice dá snížit na minimum. Ve článku Proč investovat jsme nastínili výhody investování. Nyní se podíváme, jak na to.

Investovat se dá i bezpečně

Lidé, kteří se bojí rizika ztráty svých vložených financí, investují konzervativně. To je nejméně rizikový způsob investování, kdy investice kolísají velmi málo. Hlavním cílem takové strategie je ochránit svoje finance před znehodnocením. Pokud chcete investovat menší částky a pravidelně, vyplatí se například stavební spoření, kde uzavíráte smlouvu s určitou koncovou částkou, které chcete dosáhnout. 

Nebo můžete investovat jednorázově. Existují například protiinflační dluhopisy, které deklarují, že vložené peníze neztratí na hodnotě. Za konzervativní investici se také považuje nákup pozemků, půdy a nemovitosti.

Investice do nemovitostí jsou ty bezpečné

Nákup nemovitostí za účelem investic bývá považován za jednu z nejbezpečnějších variant investování. Počítá se s tím, že hodnota nemovitostí časem vzroste, nebo alespoň neklesne.

Mezi investiční nemovitosti počítáme byty, domy a pozemky.

Zda na své investici vyděláte desítky procent procent nebo jen nižší jednotky procent se většinou nedá predikovat. Ten, kdo koupil před 5 lety byt v Praze, mohl svou investici zhodnotit dvojnásobně. Nákup chaty na venkově mohl oproti tomu přinést po stejné době jen minimální zhodnocení. Základní předpoklad ale je, že investiční nemovitost uchrání vaše peníze před inflací

K tomuto typu investic ale musíte mít dostatečný finanční základ. Počáteční investice vás vyjde na několik set tisíc korun, případně i na několik milionů. Je také dobré poradit se se specialistou, který ví, kde je vhodné koupit investiční nemovitost.

K vyššímu výnosu je ale potřeba trochu rizika

U konzervativních investic se očekává, že nepodstupujete velké riziko, ale zároveň také nevyděláte mnoho peněz. Proto se doporučuje svoje portfolio diverzifikovat. 

To znamená, že část peněz investujete do konzervativních investic a menší část peněz do progresivních investic. Těmi mohou být například akcie, komodityfondy apod. Tím sice riskujete více, ale zároveň můžete získat vyšší výnos. Nemusíte přitom riskovat hodně. Například u vyvážené investiční strategie podstupujete přiměřené riziko za co nejvyšší růst. Často je taková varianta označována jako zlatý střed. Řada bank a jiných společností nabízí investiční fondy, které obsahují tyto typy investic.

Investice do komodit mohou přinést vyšší zisk

Co jsou investiční komodity, jsme si podrobně vysvětlili v našem slovníku. Investice do nich jsou rizikovější, než například do nemovitostí. Je tu totiž vyšší riziko, že můžete o své peníze přijít.

Investice do komodit probíhají na komoditních burzách a zisku se dosahuje na základě pákového efektu. To znamená, že nakoupíte určité množství kontraktů a z účtu se vám strhne menší část peněz podle konkrétního poměru. Váš zisk nebo vaše ztráta se pak spočítá z celého kontraktu. 

Jde o spekulativní investice, kde doufáte, že cena se bude vyvíjet ve váš prospěch. Není to ale neregulovaný trh, kde byste o své peníze jistojistě přišli. Naopak, komoditní burzy jsou pod přísným dohledem státních úřadů.

Rizikové investice pro začátek vynechte

Velmi rizikové jsou pouze dynamické investiční strategie. Ty se totiž řídí pravidlem, že prioritní je co nejvyšší růst. I při vysokém riziku. Takovými investicemi jsou například kryptoměny, které se obchodují na neregulovaných trzích a nemáte prakticky žádnou jistotu, že své peníze nevkládáte do podvodného coinu, tzv. scamu. Rizikové investice tohoto typu můžete minimálně zkraje vašeho investování zcela vypustit.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů