Blog

Investování pro začátečníky

V době rostoucí inflace peníze rychle ztrácí hodnotu a vy si určitě nepřejete přicházet o své úspory. Běžné a spořící účty nejsou řešením, jak porazit inflaci a zhodnotit peníze. Je třeba začít investovat, a to nejlépe hned.

Jak investovat jako začátečník? Jak na investice do akcií, investiční zlato, dluhopisy, kryptoměny a další možnosti? Orientovat se ve světě investic není jednoduché, naštěstí existuje řešení, které ocení právě nováčci. Jsou to investice do podílových fondů.

Co je to investiční podílový fond

Podílový fond je druh finančního nástroje, který tvoří investiční fond peněz shromážděných od mnoha investorů, kteří investují do cenných papírů, jako jsou investiční akcie, dluhopisy, nástroje peněžního trhu a další aktiva. 

Proč investovat do podílových fondů? Protože je spravují profesionální správci peněz, kteří rozdělují aktiva fondu a snaží se investorům přinést kapitálové zisky nebo výnosy. 

Proto jsou podílové investiční fondy ideální pro investory začátečníky. Vše je v rukou zkušených profesionálů, kterým jde o reputaci a co nejlepší výsledky. 

Jak fungují investiční podílové fondy

Podílový fond je jak investice, tak skutečná společnost. Když kupujete akcie společnosti Apple, kupuje si částečné vlastnictví této společnosti a jejích aktiv. Podobně je to u podílového fondu. Svou investicí kupujete částečné vlastnictví společnosti podílového fondu a jejích aktiv.

Když se stanete podílníkem, získáte za vložené peníze podílové listy. Jejich hodnota odpovídá hodnotě peněz, které jste do investovali. Hodnota investičního fondu se v čase mění. Přesnou informaci o aktuálním zhodnocení zjistíte z kurzu podílového listu.

Výhody investičních podílových fondů

Investice do podílových fondů výrazně omezuje riziko, že přijdete o všechny investované peníze. Portfolia fondů jsou sestaveny z mnoha cenných papírů a výborně diverzifikované. Není divu, když je sestavují a spravují profesionálové, kteří se v oboru pohybují řadu let.

Profesionální analytici a portfolio manažeři vyhledávají ty nejatraktivnější investice. Mají k dispozici nástroje a prostředky, ke kterým se jako individuální investor dostanete je ztěží.

Velkou výhodou investičních podílových fondů je jejich vysoká likvidita. Pokud se rozhodnete podílové listy prodat, dostanete své peníze nejpozději do třiceti dní, často však mnohem dříve.

Jak vybrat správný investiční fond

Na trhu existuje široká škála podílových fondů s nejrůznější rizikovostí. Větší riziko znamená zpravidla i vyšší potenciální zisk. Je na vás, jakou míru rizika zvolíte. Vycházejte ze své aktuální situace a dlouhodobých plánů.

V první řadě si odpovězte na dvě základní otázky: Kolik peněz můžete investovat a jak dlouho se bez investovaných peněz obejdete? 

Pokud je vám lehce přes třicet a úspěšně rozjíždíte kariéru, můžete si dovolit agresivní přístup a investice do rizikových akciových fondů. Jste krátce před důchodem anebo tušíte, že investované prostředky můžete brzy potřebovat? Pak zvolte konzervativní přístup s menším avšak jistým a stabilním výnosem

Jak investovat do podílových fondů bez znalostí a zkušeností

Nemáte čas zjišťovat si kde investovat peníze? Nechcete studovat časté chyby při investování a rádi byste prostě zvolili nejlepší investice bez větší námahy? Můžete se obrátit na finanční poradce, kteří s vámi proberou vaši situaci i vizi budoucnosti.

Na základě rozhovoru a vyplnění dotazníku vám zaměstnanci bank nebo portfolioví poradci sestaví investici na míru nebo poradí, který investiční fond je pro vás nejlepší. Tyto služby samozřejmě nejsou zdarma, je třeba zaplatit provizi, která se u různých společností liší. Rozhodně se vám však investice vyplatí víc, než nechat peníze ležet na spořicím účtu

Investiční fondy – kalkulačka

Zkusíte si své investiční portfolio raději sestavit sami? Užitečným nástrojem jsou srovnávače a investiční kalkulačky běžně dostupné na webu.

V online aplikaci odpovíte na několik otázek ohledně délky spoření a investované částky a srovnávač vám navrhne ta nejvhodnější investiční portfolia.  

Základní investiční pravidlo pro začátečníky i pokročilé investory

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu investování, mějte vždy na paměti jednu věc. Investujte jen finance, bez kterých se obejdete a které jsou ve vašem rozpočtu navíc. I ta nejjistější investice sebou nese alespoň minimální míru rizika.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů