Blog

Do čeho investovat v roce 2022?

Vidina pohodlné finanční budoucnosti je nadmíru lákavá a investování je jedním z nejlepších dlouhodobých kroků, které můžete udělat. Zdánlivě stabilní ekonomika se může rychle obrátit naruby a na to je třeba reagovat. Jak čelit turbulentním trhům a kam investovat v roce 2022?

Jaké jsou nejlepší investice pro investory v letošním roce? Jak investovat 100 000 a kam investovat milion? Jednou z myšlenek je kombinace bezpečnějších investic a rizikovějších investic s vyšším výnosem.

Nebojte se investování 

Proč investovat? Investování vám může poskytnout další zdroj příjmů, vyřešit důchod nebo vás dokonce dostat z finanční tísně. Investování především zvyšuje bohatství, pomáhá plnit finanční cíle a v průběhu času zvyšuje vaši kupní sílu. 

Pokud jste nedávno prodali dům, vybrali stavební spoření či jinak přišli penězům navíc, je moudré rozhodnutí investovat a nechat tak peníze pracovat pro vás.

Nemusíte mít ekonomické vzdělání, ani léta zkušeností. Investování je i pro začátečníky. Stačí jen trocha studia a vyhnete se i častým chybám při investování

Jak nejlépe investovat v roce 2022

Jak na nejlepší investice pro letošní rok? Je lepší zvolit investování do zlata, investice do nemovitostí nebo zvolit investiční fondy? Existuje mnoho způsobů investování – od velmi bezpečných možností přes středně rizikové možnosti až po rizikovější varianty, jako jsou akciové indexové fondy. 

To znamená, že můžete najít investice, které nabízejí různé výnosy a vyhovují vašemu rizikovému profilu. Znamená to také, že můžete kombinovat investice a vytvořit tak dobře vyvážené a diverzifikované portfolio. Takové portfolio znamená větší bezpečí investice a odolnost vůči turbulentnímu trhu.

Tipy kam investovat peníze v roce 2022

Nabízíme tři nápady, jak investovat peníze a vydělat. V každém případě však vždy nejprve zhodnoťte, jaký je časový horizont vaší investice, kolik peněz můžete investovat, a co od investice očekáváte.

1. Investice do akcií – historicky nejlepší investice

Z dlouhodobého hlediska je investování do akcií nejvýnosnějším způsobem investování peněz. Je to způsob, jak investovat peníze, vydělat a překonat inflaci.

Jak poznat kvalitní investici? Při výběru akciové společnosti je důležité sledovat nejen zisk, jaký firma vykazovala v minulosti. Podstatné je vědět, zda je společnost aktuálně zadlužená, jaké má tržby a jak si stojí v porovnání s konkurencí. Obor musí být perspektivní s dobrým výhledem do budoucna.

Investice do akcií je otázkou pěti a více let. Přemýšlejte proto v dlouhodobém horizontu. Své portfolio pravidelně hodnoťte a uvažujte, zda není vhodná doba na prodej nebo koupi jiných akcií.

2. ETF – časově nenáročné investiční fondy

Burzovně obchodovatelné fondy (ETF) jsou skvělá investiční volba pro případ, že chcete ušetřit čas a energii. V ETF jsou obsažená aktiva, která fond kupuje. Pasivně řízený fond pak kopíruje vývoj všech těchto aktiv.

Na výběr máte investiční fondy v různých odvětvích zahrnující různé typy aktiv. Prostřednictvím ETF můžete investovat do akcií, pustit se do investování do dluhopisů nebo zvolit investiční nemovitosti. ETF mimo jiné nabízí možnost, jak investovat do komodit.

Investiční fondy ETF jsou navíc osvobozeny od daně z příjmu, stačí jen, že nakoupené ETF držíte minimálně tři roky.

3. Investiční zlato – skvělá volba pro konzervativní investory

Investice do zlata nebo investování do akcií “zlatých” firem je tradiční a stále oblíbený způsob, jak investovat peníze a vydělat. V investičním zlatě najdete jistotu, počítejte však s tím, že jde o investici na řadu let.

Kde pořídíte nejlevnější investiční zlato? Určitě ne na českém trhu, ceny jsou zde o poznání vyšší než na komoditním trhu z důvodu marže obchodníků. Vyplatí se vám srovnávat ceny prodejců a nakupovat u těch, kteří na trhu působí dlouhá léta. Nováčci na trhu mají ceny investičního zlata až o 10 % vyšší než známé firmy. 

Jak nejlépe investovat peníze? Investujte pravidelně!

Rozhodli jste se, do čeho investovat v roce 2022, a to je skvělá zpráva. Snažte se investovat v pravidelných intervalech, například při každé výplatě. Zvykněte si na pravidelné přispívání. Když máte peníze na účtu, ujistěte se, že tam jen tak neleží. 

Díky důslednosti, času stráveném na trhu a investicím, z nichž máte dobrý pocit, si v budoucnu připravíte dostatek hotovosti. Vysněná finanční nezávislost se stane realitou.

Autor: ds_martin

Podobné články

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu
Blog

Indexové fondy: Sázka (téměř) na jistotu

Vybrali jsme nejlepší indexové fondy a podívali se, jestli jde opravdu o tak jednoduchý a efektivní způsob pasivního investování.

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?
Blog

Investice do nemovitostí: Jistý zisk nebo bublina?

Investování do nemovitostí je v poslední době čím dál oblíbenější. Na co byste se měli zaměřit, aby se vám taková investice vyplatila?

Vyhněte se investičním rizikům
Blog

Vyhněte se investičním rizikům

V investování vás může překvapit řada rizik. Víte, jak se jim bránit? Přečtěte si náš článek a nenechte se zaskočit žádným z nich!

Už odcházíte?

Nenechte si ujít jedinečné investiční příležitosti! Zanechte nám svůj telefon a my se vám nezávazně ozveme.

    Odesláním souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů